Ja. Er is echter behoefte aan verduidelijking….
De grootste olijfolieproducenten van Griekenland, van wie de meerderheid hun olijfolie in megabundels aan Italië verkoopt, verkopen hun olijfolie momenteel in bulk aan de fabriek. Waarom?
Dit doen we omdat de Italianen veel meer olie verkopen dan ze zelf kunnen produceren.
In feite hebben ze de beste marketingstrategie en merkherkenning van elk land dat olijfolie produceert.
Griekse olijfolie wordt dan ook in grote hoeveelheden geëxporteerd naar Italië. Uiteindelijk begeeft de paus zich naar het schip en maakt een kruis met zijn handen. Italië olie is gearriveerd! ha ha.
Een groot probleem:
Niet alle Italiaanse olie is goed.
Je hebt een zuurgraad van minder dan 0,8 nodig als je het ‘Extra Vierge Olijfolie’ wilt noemen.
Als u een olie heeft met een zuurgraad van meer dan 0,8 tot 1,2, kunt u deze ‘Olijfolie’ noemen
Als je een hogere zuurgraad hebt, kun je die beter weggooien of zeep maken.
Dus wat gebeurt er met de Griekse EVOO in Italië?
De Italianen kunnen het mengen met hun inferieur Olijfolie die in januari of later is geoogst, die een zuurtegraad hoger dan 0,8 heeft. De Griekse Olijfolie heeft een vroege oogst met een zuurgraad tussen de 0,2 en 0,4. Dus de Italianen kunnen het mengen met hun late oogst, grote hoeveelheid Olijfolie met een zuurgraad van 1,2 of hoger, en na het mengen krijgen ze een zuurgraad van 0,8 en mogen ze het labelen als ‘Extra Vierge Olijfolie’.
Als u uw eigen olijfboom adopteert, heeft u dit probleem niet meer.
U krijgt het beste van het beste EVOO dat u kunt delen met vrienden en familie.