De verschillende soorten olijfolie

Niet alle olijfolie is hetzelfde...

Pomace oil – slechte kwaliteit – vermijd consumptie

Olijfolie uit afvallen van olijven heeft niets te maken met olijfolie van hoge kwaliteit en moet net zo worden vermeden als plantaardige oliën. Olijfpulp olie wordt gewonnen uit het vaste materiaal dat overblijft na de eerste olie-extractie.

Het proces omvat het gebruik van op aardolie gebaseerde oplosmiddelen, meestal hexaan en warmte. Dezelfde extractie methode wordt gebruikt bij de productie van soja, zonnebloem, canola en de meeste andere van zaden afgeleide oliën.

Geraffineerde Olijfolie – slechte kwaliteit – vermijd consumptie

Meestal gemaakt van ranzige en geoxideerde olijfolie die chemisch en thermisch is behandeld om onaangename smaken te elimineren en het gehalte aan vrije vetzuren te neutraliseren.

Raffinage stelt producenten in staat olijven te gebruiken die in slechte staat verkeren en te mengen met oliën van lage kwaliteit, aangezien de slechte smaak die het gevolg is van deze behandeling chemisch wordt verwijderd.

Geraffineerde olijfolie is een inferieure, zwaar bewerkte olie die niet de meeste gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie bezit. Het mist ook kleur, smaak en aroma’s.

Telkens wanneer u een fles of blikje olijfolie ziet met de tekst “Olijfolie”, is de kans groot dat deze geraffineerd is. Geraffineerde olijfolie heeft ook andere namen om ze aantrekkelijker te maken voor de nietsvermoedende consument

Pure Olijfolie
Vaak aangezien voor een gezonde optie vanwege het woord “puur”, bevat het ongeveer 80% geraffineerde olijfolie.

Lite Olijfolie
Lite Olive Oil is een verkeerde voorstelling van geraffineerde olijfolie omdat het zogenaamd licht van smaak is. Klanten hebben het maar al te vaak aangezien als een gezonder product, terwijl het in feite exact dezelfde calorieën bevat als extra vierge olijfolie met vrijwel geen van de gezondheidsvoordelen.

Virgin Olive Oil – redelijke kwaliteit

Een ongeraffineerde olijfolie van mindere kwaliteit. Hoewel het vrij is van chemische raffinage, maakt de hoge zuurgraad van deze olijfolie (0.8 – 1,2) het een aanzienlijk ondermaatse optie voor extra vierge olijfolie.

Extra Virgin Olive Oil

Rijk van smaak en aroma’s – olijfolie van de hoogste kwaliteit.

De enige oliën waar we hier bij Nestor om geven.

Extra vierge olijfolie is het vers geperste sap van de olijfvrucht. Het heeft sterke smaken en aroma’s, het is verreweg de gezondere frituurolie en de enige die is gemaakt zonder het gebruik van chemische oplosmiddelen en industriële raffinage.

Het produceren van extra vergine olijfolie is een moeilijker proces dan de meeste mensen beseffen. Beginnend met het verzorgen van de bomen en het zorgvuldig oogsten en plukken van de verse olijven, tot het grondig monitoren van elke stap van het gehele productieproces.

Tijdens het mechanische extractieproces moet de temperatuur te allen tijde onder de 27 graden Celcius worden gehouden. Maar zelfs nadat de olie is gebotteld, is het belangrijk dat deze uit de buurt van warmte en licht wordt gehouden.

De zuurgraad van True EVOO kan niet hoger zijn dan 0,8% en hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit. Sommige extra vierge olijfolie kunnen een zuurgraad van slechts 0,1% hebben!

Extra vierge olijfolie blijft niet voor altijd “extra vierge”. Zelfs in perfecte bewaaromstandigheden zal de olie over een periode van 2 jaar degraderen en zijn frisheid, zijn smaken en aroma’s verliezen.

error: Content is protected !!