Adopteer een Olijfboom in Griekenland en geniet elk jaar van de beste EVOO

olive-oil-farmer-in-greece-harvesting

Olijfboom adoptie – Geniet van je eigen olijfboom en oogst je eigen extra vierge olijfolie! Het adopteren van een olijfboom is veel meer dan alleen een symbolisch gebaar; het is een betekenisvolle verbinding met de aarde, de tradities en het land waar olijven al eeuwenlang worden gekoesterd. Deze unieke ervaring biedt talloze voordelen en brengt[…]

Peloponnesische olijfolie, een eeuwenoud elixer

mucha_bottle_design

Olijfolie is een van de meest karakteristieke producten van de Middellandse Zee, synoniem voor gezondheid en welzijn. De moderne geneeskunde heeft in olijfolie bijna “magische” eigenschappen erkend, omdat het een van de belangrijkste schilden van het lichaam is. Het welzijn, de levensduur en de duurzaamheid van mensen die olijfolie eten, zijn nu een wetenschappelijk erkend[…]

De verschillende soorten olijfolie

Tijdens het mechanische extractieproces moet de temperatuur te allen tijde onder de 27 graden Celcius worden gehouden. Maar zelfs nadat de olie is gebotteld, is het belangrijk dat deze uit de buurt van warmte en licht wordt gehouden.

De zuurgraad van True EVOO kan niet hoger zijn dan 0,8% en hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit. Sommige extra vierge olijfolie kunnen een zuurgraad van slechts 0,1% hebben!

Extra vierge olijfolie blijft niet voor altijd “extra vierge”. Zelfs in perfecte bewaaromstandigheden zal de olie over een periode van 2 jaar degraderen en zijn frisheid, zijn smaken en aroma’s verliezen.

Premium Extra Virgin Olive Oil

EVOO

Onze Koroneiki-variëteit bevat een hoog gehalte aan polyfenolen en natuurlijke antioxidanten, die veroudering tegengaan en helpen voorkomen dat de olie ranzig wordt. Het is het beste om te kopen wat u binnen drie tot zes maanden na opening zou consumeren, wanneer het op zijn hoogtepunt van smaak is. De olie wordt na deze tijd niet ranzig, maar de geur en frisse smaak zullen door oxidatie langzaam vervagen. Ongefilterde extra vierge olijfolie behoudt zijn kwaliteit en smaak twee jaar na de oogst, mits goed bewaard. Schud uw fles niet voordat u hem schenkt en zorg ervoor dat deze altijd goed afgesloten is. olie in kleine hoeveelheden.

Chemische kenmerken van EVOO

Koroneiki Olijven Griekenland

Chemical Characteristics of EVOO Olijfolie bestaat voornamelijk uit triacylglycerolen (triglyceriden of vetten) en bevat kleine hoeveelheden vrije vetzuren (FFA), glycerol, fosfatiden, pigmenten, smaakstoffen, sterolen en microscopisch kleine stukjes olijfolie. Triacylglycerolen vormen de belangrijkste energiereserve voor planten en dieren. Chemisch gezien zijn dit moleculen die zijn afgeleid van de natuurlijke verestering van drie vetzuurmoleculen met een[…]

Smaak en Aroma van Extra Virgin Olijfolie

The taste of Nestor's olive oil

We krijgen vaak de vraag of het bestanddeel in olijfolie dat peperig is en mensen soms doet hoesten, oliezuur is. Het is niet. Verschillende olijfolies met dezelfde hoeveelheid oliezuur kunnen behoorlijk peperig zijn of niet allemaal.
Er zijn veel onderzoeken gedaan om te proberen een smaakprofiel te voorspellen op basis van de chemie van de olie. In “The Handbook of Olive Oil” van Harwood en Arapicio citeren ze studies van de auteurs die aantonen dat aglyconen verantwoordelijk zijn voor het bittere en scherpe sensorische kenmerk, evenals tyrosol en mogelijk alfa-tocoferol. De fenolen zijn gerelateerd aan samentrekkende eigenschappen. Het is waarschijnlijk de combinatie van bitterheid en samentrekking die ervoor zorgt dat iemand gaat hoesten.

Hoe kun je extra virgin olijfolie het beste proeven

How to Taste olive oil

Smaken in olijfolie worden bepaald door een breed scala aan factoren, waaronder het type olijf (variëteit), rijpheid bij de oogst, groeiomstandigheden (klimaat, bodemtype), gewasonderhoud (irrigatie, ongediertebestrijding), behandeling van fruit van boom tot molen en het maalproces zelf.

Olie gemaakt van overwegend onrijpe (groene) olijven bevat bijvoorbeeld smaken die worden beschreven als grasachtig, artisjok of tomatenblad, terwijl rijpere olijven de neiging hebben om zachtere smaken op te leveren die vaak worden beschreven als boterachtig, bloemig of tropisch.

Bag in Box ‘De nieuwste trend in olijfolie’

Bag-in-Box is een verpakkingsoplossing voor eenmalig gebruik, ideaal voor het bewaren van de inhoud in de zak. Het bestaat uit drie elementen:

Een sterke blaas of plastic zak, die in een doos zit, meestal gemaakt van meerdere lagen gemetalliseerde folie die een barrière tegen licht vormt.
Een doos, meestal gemaakt van golfkarton, waardoor er geen licht binnendringt.
Een luchtdichte dispenser of kraan bestaande uit een eenrichtingsklep die voorkomt dat zuurstof en vocht in contact komen met de olijfolie.

error: Content is protected !!
Contact Contact