Peloponnesische olijfolie, een eeuwenoud elixer

Olijfolie is een van de meest karakteristieke producten van de Middellandse Zee, synoniem voor gezondheid en welzijn. De moderne geneeskunde heeft in olijfolie bijna “magische” eigenschappen erkend, omdat het een van de belangrijkste schilden van het lichaam is. Het welzijn, de levensduur en de duurzaamheid van mensen die olijfolie eten, zijn nu een wetenschappelijk erkend feit.

Peloponnesische olijfolie heeft een eeuwenoude geschiedenis. Het was de voedingsbodem van de Myceense beschaving, onthuld door opgravingen in het paleis van Nestor in Pano Engliano. Historici accepteren dat tijdens de Klassieke en Hellenistische periode de olieproductie in de Peloponnesos enorm toenam. Tijdens de 10e eeuw na Christus zien we uit historische bronnen een gestage en aanzienlijke toename van de olijventeelt en olieproductie in de Peloponnesos.

Vanaf de 11e eeuw, met de groei van de Italiaanse suprematie van de zeemacht, werden Koroni en Methoni de havens van waaruit Italiaanse handelaren hoeveelheden olijfolie naar het Westen exporteerden, die toen als belangrijk werden beschouwd. In de 12e eeuw (1191) vermeldt de Engelse reiziger, abt Benedictus van Peterborough dat er rond Koroni “zoveel olijfbomen stonden dat er naar mijn mening in geen enkel ander deel van de wereld zo’n overvloed aan olie is”. De meest recente poging om de variëteiten te lokaliseren en te classificeren werd gedaan door FAO (1998), die 538 variëteiten van olieproducerende en tafelolijven categoriseerde, met 1.300 synoniemen.

De oude variëteiten die in de Peloponnesos groeien, zijn de volgende:

ARGOLIS: Ladolia Megaron, Manaki of Manakolia.
ARCADIA: Koroneiki, Matsolia, Manakolia, Megareitiki.
KORINTHE: Koroneiki, Megareitiki, Manakolia.
LACONI: Athinolia, Asprolia, Koroneiki, Mourtolië.
MESSINI: Koroneiki, Matsolia, Mavrolia.

Elk van deze variëteiten, en in combinatie met de bodemsamenstelling, het specifieke microklimaat in elk gebied en gespecialiseerde teeltpraktijken, produceert olijfolie met een verschillende dichtheid, een overvloed aan aroma’s, smaken en kleurverhoudingen die variëren van lichtgeel tot donkergroen. Ondanks deze enorme variëteit kunnen alle Peloponnesische olijfolies worden onderscheiden door hun zuiverheid en onovertroffen voedingswaarde.

De prachtige olijfboom, waarvan de zilverkleurige bladeren schitteren in het zonlicht, vormt het archetypische beeld van de Peloponnesos. De olijfboom is in verband gebracht met lokale tradities, legendes en mythen in de regio. Olijfolie en de olijf waren, en zijn nog steeds, de basis van de Peloponnesische keuken, evenals van aanbidding en gebruiken.

Peloponnesische olijfolie BOB: Het kwaliteitskeurmerk
Peloponnesische olijfolie heeft samen met tafelolijven een bevoorrechte plaats in de PDO- en PGI-catalogus in Griekenland. Meer specifiek is de lijst van gebieden die olijfolie met PDO en PGI produceren in heel Peloponnesos als volgt: Lygourio Asklipeiou, Krokees Laconia, Petrina Laconia, Kranidi Argolis, Laconia (de hele regio), Olympia, Kalamata, Foiniki Laconia.

De regio Peloponnesos, waartoe de meeste gebieden behoren die olijfolie met PDO en PGI produceren, voert krachtige strategieën om de olieproducenten te ondersteunen en om dit uitzonderlijke product, olijfolie, te promoten, dat echt een voedingsschat is.

De kracht van Peloponnesische olijfolie
Hoewel de biologische en voedingswaarde van olijfolie groter is dan die van andere plantaardige oliën, is hun calorische waarde hetzelfde. Bovendien, terwijl in het verleden werd aangenomen dat olijfolie niet geschikt was om te worden verwarmd, met andere woorden om te frituren, is nu bewezen dat het ook op dit gebied uitblinkt ten opzichte van andere bakoliën, omdat het extreem goed bestand is tegen hoge warmtebelasting. De voedingswaarde van olijfolie en olijven staat buiten kijf, omdat ze voedingsstoffen bevatten die van onschatbare waarde zijn voor het menselijk lichaam, zoals vitamines, sporenelementen, plantaardige vezels, mineralen en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Het is geen toeval dat de Hippocratische Code meer dan zestig farmaceutische toepassingen voor olijfolie noemt. Het is een product dat beschermt tegen tuberculose, reuma, het helpt wonden te helen, het slechte LDL-cholesterol verlaagt en het goede HDL verhoogt, terwijl het beschermt tegen kanker en veroudering. Olijfolie zorgt onder andere voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de normale groei van kinderen. Het wordt door het menselijk lichaam opgenomen in een mate die als ideaal wordt beschouwd.

Het is de moeite waard erop te wijzen dat lycopeen, dat voorkomt in tomaten, tuinbonen en andere groenten en gunstig is voor onze gezondheid, door het lichaam kan worden opgenomen en de lever alleen kan bereiken in aanwezigheid van olijfolie.

De kwaliteit van olijfolie wordt beïnvloed door de vorming ervan in het fruit tot aan het stadium van consumptie, en hangt af van de variëteit, de bodem en het microklimaat in het gebied, factoren waarin de Peloponnesos duidelijk uitblinkt. Zo zijn het aroma en de smaak van Peloponnesische olijfolie, de sporenelementen, antioxidanten en andere stoffen in hoeveelheden die geschikt zijn voor het menselijk lichaam.

error: Content is protected !!