Veel gestelde vragen

Het is een bewezen feit dat in slechts acht uur dicht blootstelling aan sterke TL-verlichting, een fles olijfolie verpakt in een doorzichtige glazen fles volledig zal worden vernietigd en veel van zijn kleur, smaken en aroma's zal hebben verloren.Hoewel olie verpakt in een donkere glazen fles aanzienlijk betere bescherming biedt, wordt het ook kwetsbaar bij blootstelling aan sterk licht en kan het in minder dan een week volledig worden vernietigd, waardoor het kopen van olijfolie in een supermarkt een minder dan wenselijk vooruitzicht is.Bovendien heeft de overgrote meerderheid van de oliën die worden verkocht, ontoereikende of zelfs misleidende etiketten.De consument krijgt weinig tot geen informatie over waar de olie daadwerkelijk is geproduceerd of van welke soort olijven deze is gemaakt, maar vooral WANNEER de olie is geoogst.
Simpel gezegd, de beste olijfolie is extra vierge olijfolie. Vervalsing van extra vierge olijfolie is echter een hot topic in het verleden en heden, en veel onderzoeken blijven de inhoud in een fles olijfolie onderzoeken. Dit probleem bestaat nog steeds in de industrie, vooral op supermarktniveau.Al onze producenten zijn kwaliteitsgedreven in hun productiepraktijken. We voeren ook een intensieve screening uit van elke olijfolie boer. We bezoeken vaak hun landgoederen en zien hun praktijken uit de eerste hand - en accepteren alleen producenten die aan onze hoge normen voldoen.Om nog een stap verder te gaan, is al onze olijfolie bewezen extra vierge door chemische analyse in overeenstemming met de strikte regelgeving van de Europese Unie.Daarom kunt u erop vertrouwen dat elke olie die u bij Nestor koopt echte, 100% extra vierge olijfolie is.
Er zijn twee datums die producenten kunnen kiezen om op een fles af te drukken. De uiterste gebruiksdatum is wat onze producenten op hun producten zetten om te zeggen: "gebruiken wanneer ze in de meest verse kwaliteit zijn."De smaak en kwaliteit van de olie nemen echter meestal niet af in de loop van de tijd, tenzij het open is en wordt blootgesteld aan zuurstof.De "oogstdatum" is wanneer de olijven voor de olie daadwerkelijk werden geplukt en geplet. Deze datum kan elk moment zijn tussen eind oktober en half december voor het noordelijk halfrond
Hoewel dit antwoord kan variëren afhankelijk van de olijfsoort, het tijdstip van oogsten en hoe het product wordt bewaard, behoudt een extra vierge olijfolie over het algemeen veel van zijn smaak en aroma's gedurende 18-30 maanden in een ongeopende verpakking.Bij blootstelling aan licht en/of zuurstof begint de olie echter af te breken. Eenmaal geopend, moet olijfolie idealiter binnen 1-2 maanden worden geconsumeerd, met een maximum van misschien 4-6 maanden.Als de olie normaal gesproken niet binnen deze tijd wordt geconsumeerd bij aankoop van een blik van 3L of 5L, raden we aan de olie in kleinere, verzegelde containers te decanteren en op een koele, donkere plaats te bewaren.Olijfolie met een hoger gehalte aan polyfenolen is langer houdbaar. Hogere polyfenol getallen zijn het resultaat van zowel de olijfvariëteit als wanneer de olijf werd geoogst. Groene olijven die vroeg in het seizoen worden geoogst, produceren minder olie, maar bevatten meer polyfenolen dan oliën van rijpe olijven.U vindt de polyfenoltellingen voor veel van onze extra vierge olijfolie op hun productpagina.

Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit heeft over het algemeen een hoger rookpunt dan veel andere olie-opties, waardoor ze geweldig zijn om te gebruiken bij het koken. Afhankelijk van de kwaliteit begint extra vergine olijfolie te roken tussen 190 en 210 graden, met meer kwaliteitsoliën aan de bovenkant van de schaal. Zelfs bij verhitting tot roken is extra vierge olijfolie zelfs beter bestand tegen afbraak dan andere eetbare oliën. U kunt er dus zeker van zijn dat de hoogwaardige extra vierge olijfolie die u op onze website vindt, goed standhoudt voor bijna alle kooktoepassingen. 

Ja. Er is echter een korte periode (februari tot maart) dat zowel de nieuwe oogst als de olijfolie van het voorgaande jaar naast elkaar in onze catalogus voorkomen. Tijdens deze maanden kunt u de olijfolie van het voorgaande jaar in de aanbieding vinden.

Let op: herfst 2021 is heel 2022 "Nieuwe oogst".

Het korte antwoord is ja. Het lange antwoord is dat "First Cold Pressed" een puur commerciële term is zonder feitelijke betekenis. 95% van alle oliën, inclusief de meeste van 's werelds beste oliën, worden gewonnen met behulp van een continue koude cyclus. Van de olijvenpasta die het resultaat is van het pletten van de olijven, wordt de olie slechts één keer geëxtraheerd, waarbij de temperatuur gedurende het hele proces onder de 27 graden Celcius blijft.

Vervalsing van extra vierge olijfolie is een probleem waarover uitgebreid bericht is. We voeren een intensieve screening uit van elke producent en elk product op onze site - in alle gevallen bezoeken we hun landgoed en zien we hun praktijken uit de eerste hand - en accepteren alleen producenten die aan onze hoge normen voldoen. Al onze oliën zijn bewezen extra vierge door middel van chemische analyse in overeenstemming met de strikte regelgeving van de Europese Unie. Daarom kunt u erop vertrouwen dat elke olie die u bij ons koopt echte, 100% extra vierge olijfolie is.

De meeste extra vierge olijfolie zullen worden geëtiketteerd met een houdbaarheidsdatum, wat een suggestie is van de producent voor wanneer het product optimaal van smaak kan worden genoten. Deze datum is meestal 18 tot 30 maanden na de oogst. Er zijn veel factoren die deze datum bepalen, zoals olijfsoort, oogsttijd, polyfenolen en bottel datum, dus de houdbaarheidsdatum van een olijfolie is afhankelijk van de producent en het product.

Bij Nestor is de meest cruciale datum de Oogstdatum. Dit is de maand en het jaar waarin de olijven daadwerkelijk werden geplukt en geplet, waardoor deze datum de meest nauwkeurige weergave is van de versheid van de olie.

Deze datum is rond oktober tot december. Hoewel sommige producenten de oogstdatum op hun producten vermelden, geeft Nestor altijd de oogstdatum weer op elke productpagina op onze website.

Omdat de houdbaarheidsdatum een ​​geschatte datum is om te genieten van een olie met zijn optimale smaak, is het GEEN houdbaarheidsdatum. Het is gewoon een aanbevolen tijdsbestek voor wanneer u van een olie kunt genieten die op zijn hoogtepunt van smaak is.

Extra vierge olijfolie is een natuurlijk vruchtensap dat polyfenolen bevat, waardevolle antioxidanten die in geen enkele andere eetbare olie te vinden zijn. Velen beschouwen de polyfenolen in extra vierge olijfolie als verantwoordelijk voor de lage incidentie van hartaandoeningen bij mensen die regelmatig een mediterraan dieet volgen. 

Niet elke producent waarmee we werken, testen op polyfenolgehalte, maar veel producenten testen wel op polyfenolen en we vermelden die informatie op elke productpagina wanneer we deze beschikbaar hebben. We voeren veel oliën met een polyfenol getal van meer dan 500, een waarde die binnen de industrie als extreem hoog wordt beschouwd.

Merk op dat, omdat extra vergine olijfolie een natuurlijk product is, de positieve eigenschappen ervan na verloop van tijd zullen verzachten of verminderen. Net zoals de smaken van een olie het meest aanwezig zijn wanneer de olie vers en net gebotteld is, is het polyfenolgehalte ook op dit moment het hoogst. Daarom zal een olie die rijk is aan polyfenolen zijn kracht langer behouden dan een olie die minder polyfenolen bevat.